חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תביעה לפינוי מושכר- כל מה שצריך לדעת

זמן קריאה: כ- 8 דקות


הדייר שלכם הפסיק לשלם? הצ'ק חזר או שהפר את החוזה? עכשיו אתם מתחבטים בשאלה מה עושים.
האם לתת לו צ'אנס נוסף? האם לדרוש שיצא מהדירה ותוכלו לשים את הסיפור הזה מאחוריכם ולהתקדם הלאה?

פינוי דייר בשכירות זו אינה משימה קלה. כדי לפנות שוכר שלא משלם את שכר הדירה או הפר את החוזה, אסור לקחת את החוק לידיים ויש לפעול לפי הליך חוקי שאינו פשוט ועשוי לקחת חודשים, באמצעות תביעה לפינוי מושכר.

כדי לפנות באופן חוקי מהדירה המושכרת שבבעלותכם דייר שהפר יסודית את ההסכם, יש לפנות לביצוע תביעה לפינוי מושכר. במדריך נפרט את הצעדים בדרך להגשת תביעה לפינוי מושכר ובתקווה נסייע לכם להחליט האם זוהי ההחלטה הנכונה עבורכם.
מומלץ לקרוא עד הסוף כדי להבין כיצד תוכלו להימנע מלעסוק בפינוי דיירים בהשכרות הבאות – יש לנו פתרון מצוין בשבילכם.

תוכן עניינים

מהי תביעה לפינוי מושכר

אתם שואלים את עצמכם איך מפנים שוכר שלא משלם? ככל הנראה התשובה טמונה בהליך החוקי, תביעה לפינוי מושכר.

תביעה לפינוי מושכר הינה הליך משפטי ספציפי המיועד לפינוי דיירים משכירות. בשנת 2008 המחוקק הבין כי נוצר מצב אבסורדי: דיירים בשכירות שאינם משלמים את שכר הדירה יכולים להמשיך להתגורר בדירותיהם השכורות למשך חודשים רבים עד לתום ההליך המשפטי של בעל הדירה כנגדם.

לכן, נקבע כי תביעה לפינוי מושכר בהליך מזורז תאפשר ראשית כל לפנות את השוכר שלא משלם מהנכס, ולאחריה תוגש תביעה נוספת על הסכסוך הכספי בין בעל הדירה, המשכיר, לשוכר. 

חשוב להדגיש שתביעה לפינוי מושכר אינה דרישה אשר יכולה להתממש על פי גחמה של המשכיר. כמובן שגם לשוכר יש זכויות והגנות בחוק. פינוי דייר מהנכס חייב להתקיים על פי מספר תנאים וכללים בסיסיים אשר קבועים בחוק, או אשר הוסכם עליהם בחוזה עליו חתמו שני הצדדים בהתאם למה שמאפשר החוק. באם נוצרו התנאים אשר מאפשרים את הדרישה לפינוי הדייר קרי, הפרות חוזה שונות, יכול המשכיר בשלב ראשון להיכנס להליך משפטי מזורז על ידי הגשת תביעה לפינוי מושכר בבית המשפט. מהירות החלטת בית המשפט בתיק תלויה רבות בהליך שיבחר התובע.

לא כל הפרת חוזה זניחה מקנה למשכיר את הזכות לדרוש פינוי דייר ואף בעל נכס הגיוני גם אינו ממהר לצאת להליך של פינוי דייר, גם אם הוא עושה קצת בעיות. רק הפרות חוזה מהותיות מאפשרות פינוי דייר בעייתי והן:

  1. פינוי דייר סרבן – דייר אשר מסרב להתפנות בתום תקופת החוזה. במקרה כזה לא משנה כלל אם הדייר ממשיך לשלם או מסרב לשלם שכר דירה. ברגע שהחוזה הסתיים ובעל הבית אינו מעוניין להמשיך בהתקשרות עם הדייר, הוא זכאי להוציא ולפנות לפינוי דייר סרבן לאלתר מדירתו. ניתן ואף רצוי להגיש תביעה לפינוי דייר סרבן שכן אסור לקחת את החוק לידיים, להיכנס לדירה ללא רשותו של הדייר, להחליף מנעולים ושלל שיטות שכבר נתקלנו בבעלי בית שנוקטים בהן אך יכולות להפוך אותם עצמם למפירי חוק למרות שהם הקורבן.
  2. אי תשלום התחייבויות השוכר – ניתן לפנות לפינוי דייר בין אם מדובר על שכר הדירה ובין אם מדובר על חשבונות שונים שהצטברו לכדי סכום גדול ויש אינדיקציה למשכיר שחובות אלו לא ישולמו.
  3. סרבנות למימוש אופציית יציאה – לעיתים קרובות שני הצדדים מסכימים על סעיף יציאה מהחוזה בהתראה של 90 יום מראש. זהו סעיף חוקי כל עוד שיש הדדיות וגם לשוכר יש סעיף יציאה בהתראה של 60 יום. כך קובע החוק. אם קיים סעיף זה בחוזה, השוכר חייב להתפנות מהנכס במסגרת הזמן שהחוק קובע. אם מסרב להתפנות, ניתן להגיש נגדו תביעה לפינוי דייר סרבן. מקרה זה בדרך כלל הוא נדיר.

פינוי שוכר בהוצאה לפועל

אל הוצאה לפועל אנו מגיעים לאחר קבלת צו פינוי מבית המשפט, על מנת לממש את הצו. לעתים משכירים רבים תולים יהבם בשירותי ההוצאה לפועל, אך שוכחים כי הם פועלים מתוקף חוק. רק בית המשפט יכול לקבל החלטה על פינוי שוכר בהוצאה לפועל.

בעלי דירות להשכרה? בואו להתייעץ עם המומחים של דפרנט

דיפרנט היא הבית של בעלי הדירות להשכרה בישראל. אנחנו מגנים על שכר הדירה של לקוחותינו ומטפלים עבורם בדיוק במקרים כמו אלו, של דיירים שלא משלמים או לא מתפנים.

פינוי מושכר בהליך מהיר – הליך מזורז

תביעה לפינוי מושכר בהליך מהיר, או בשם אחר – מזורז, הינה הליך מתוחם בזמן שבדרך כלל אינו עולה על 60 יום מרגע הגשת התביעה, אך לעתים נמשכת פרק זמן רב יותר בשל אילוצים שונים.

בפרק זמן זה השוכר אינו רשאי להגיש תביעה נגדית נגד בעל הדירה או לגלגל את התביעה על אדם אחר. שיטה זו מתמקדת בשאלה אחת בלבד, והיא האם אפשר לפעול לפינוי הדייר מהדירה או לא. בכך מתאפשר לבית המשפט לסיים את ההליך באופן המהיר ביותר ולקבוע אם ניתן להוציא את השוכר מן הדירה במינימום פגיעה למשכיר והיא מידתית גם עבור השוכר.

אם למי מהצדדים יש שאיפות לתבוע כספית או תביעות נוספות מלבד פינוי הנכס בעקבות טענות להפרות חוזה שונות, יתכבדו הצדדים – השוכר והמשכיר ויעשו זאת בניחותא לאחר שהשוכר יצא מהנכס. יש לציין שבית המשפט יכול להחליט להעביר תביעה מהליך מזורז להליך רגיל בשל סיבות של מורכבות המקרה – ראיות או עובדות המקשות על ביצוע הליכים מזורזים, מורכבות השאלה המשפטית, מספר רב של מעורבים בתביעה או חובת מסירת הודעה לצד שלישי וכיוצא באלו. אופציה זו רלוונטית לכל סוגי התביעות בסדרי דין מזורזים או מקוצרים כפי שנפרט מטה.

התקנות החדשות לפינוי מושכר שצריך להכיר

תקנות יחסית חדשות משנת 2018 אומרות כי ברגע כי הוגשה תביעה לפינוי מושכר שזוהי כותרתה (כלומר, "תביעה לפינוי מושכר"), היא חייבת להתברר במשך הזמן אותו פירטנו במסגרת ההליך המזורז. בהתאם לזה, מטרת המחוקק הייתה שתטופל במהירות האפשרית. עם זאת, זהו לא תמיד המצב במציאות הישראלית.

מהי אגרת פינוי מושכר

בית המשפט השלום אליו פניתם להגשת תביעה לפינוי מושכר, דורש אגרת בית המשפט בסך כ-730 ש"ח על מנת להגיש תביעה לפינוי מושכר. אגרה זו לפינוי מושכר הינה הוצאה שעל בעל הדירה לשלם, יחד עם הוצאות משפטיות נוספות, לרבות עורך הדין ואגרות נוספות בהמשך הדרך גם להוצאה לפועל. במידה והמשכיר זכה בתביעתו נגד השוכר, יוכל לבקש מבית המשפט להשיט את עלות האגרה על השוכר.

תביעה לפינוי מושכר בסדר דין רגיל

בהליך תביעה רגילה לפינוי מושכר, מלבד בקשת פינוי הדייר, יכולה להיות גם בקשת פיצוי בגין נזקים שנגרמו, עוגמת נפש והפסדים כספיים בעקבות ההפרה ולא רק מהשוכר אלא גם מהערבים שחתמו על חוזה השכירות או שטרות הערבות. על מנת שיתברר עניינו בערכאות המשפטיות, התובע יגיש לבית המשפט תביעה לפינוי מושכר ויצרף אליה את כל המסמכים החשובים לחיזוק ואישוש טענותיו, חוזים, אסמכתאות וכו'… לנתבע יש פרק זמן של 30 יום להגיש כתב הגנה. במידה והנתבע לא הגיש כתב הגנה, רוב הסיכויים שפסיקת בית המשפט תגיע במהרה. במידה והוגש כתב הגנה הדיון יתקיים לא יאוחר מ-30 יום מהגשת כתבה הגנה זה. בחשבון פשוט, תוך 90 יום אמורה להתברר התביעה בבית המשפט. רבות הפעמים שתביעה כזו יכולה להמשך חודשים רבים בשל האפשרות למענה והמצאת המסמכים משני הצדדים שתביעה זו דורשת.

מה מאפיין תביעה לפינוי מושכר

לכל תביעה הנידונה בתחום הנדל"ן והנכסים יש מאפיינים מובהקים ואין הדבר יוצא מן הכלל גם בתביעה לפינוי מושכר. אלו הם מאפייניה העיקריים של התביעה לפינוי מושכר:

  1. מהירות התהליך – ניהול תהליך באופן מהיר באופן יחסי לתביעות אחרות שיכולות להתפרש על פני שנים, על מנת להביא לפינוי הדייר בזמן הקצר ביותר ולמנוע הפסדים לבעלי הנכס. בממוצע מדובר בכ-90 יום, למקרים קלים ולא מורכבים מבחינה משפטית.
  2. כתב התביעה לפינוי מושכר מכיל רק פרטים מהותיים – אסמכתאות משפטיות – חוזים וערבונות, תצהירי עדות הצדדים וחוות דעת מטעם מומחה אם יש צורך.
  3. באם אושר על ידי בית משפט, כתב ההגנה של הנתבע יכיל אף הוא את כל המסמכים הרלוונטיים בגין התביעה בלבד.
  4. לרוב, דיון בתביעה לפינוי מושכר יסתיים בתוך דיון אחד ופסק הדין ינתן עד 14 יום ממועד הדיון.

בשל השאיפה לסיים מהר ככל האפשר את ההליך, על כל הצדדים להקפיד כי בתביעתם ובמענה לא תהיינה טעויות העלולות לעכב את התהליך.

סדר התנהלות התביעה לפינוי מושכר

לאחר שהבנו את שני ההליכים, בואו נצלול אל התהליך עצמו – כיצד תתנהל התביעה לפינוי מושכר.
כמו בכל תביעה יש להתחיל במכתב אזהרה ראשוני המראה על תום לב בעל הנכס – נתינת שהות וארכה לשוכר להסדיר את העניין ללא התערבות החוק – בין אם לשלם את שכר הדירה או להתפנות מן הנכס. לאחר מכן, משלא ניתנה תשובה או שניתנה תשובה שאינה מספקת את בעל הנכס והוא שואף לפינוי הדייר, ניתן לעבור לערכאות משפטיות. תביעה לפינוי מושכר תחל בהגשת כתב תביעה שיכיל את חוזה השכירות, שטרות הערבות אם ישנם, כל התכתבות רלוונטית ומענה של הדייר, עדויות של שכנים ואף דעת מומחה. במידה והדייר רוצה להגן על עצמו ניתנת לו האפשרות לעשות כן עד 30 יום מהגשת התביעה על ידי בעל הנכס.  הדיון יקבע עד כ-30 יום מהגשת כתב ההגנה האחרון – מן המשכיר או מהשוכר. השאיפה היא להגיש את התביעה בסמוך ככל הניתן להפרת החוזה מאי אלו צדדים על מנת לסיים את ההליך מהר ככל האפשר ולהגיע לפינוי הדייר.

סדר הדיון לבירור תביעה לפינוי מושכר

כפי שציינו למעלה, השאיפה היא לסיים את התביעה מהר ככל האפשר ולחתור לפינוי הדייר, לכן לאחר ההתראה, הגשת תביעה, 30 יום עבור מענה מן השוכר ובירור העניין בבית משפט יתקיים דיון בנוגע לתביעה לפינוי מושכר. לרוב לא יתקיים יותר מיום דיון אחד בעניין ופסק הדין יימסר לאחר 14 יום. אם ישנם ערעורים שונים או עדויות, עובדות וצדדים נוספים לתביעה היא עלולה להתארך כאשר הזמן המקסימלי הידוע עומד על בין 3 חודשים במקרה הטוב עד שנה במקרה הפחות רצוי.

ביצוע פסק הדין והוצאה לפועל

לאחר קבלת פסק הדין המחייב את השוכר לעזוב את המושכר – כלומר התקבלה החלטה על פינוי דייר, יתכן והשוכר יעמוד בסירובו להתפנות. במצב זה יכול בעל הנכס לפנות לעזרת ההוצאה לפועל על מנת להוציא את פסק הדין ופינוי הדייר. ההליך מול הוצאה לפועל ייתכן רק לאחר 15 ימים ממועד הפסיקה או לחילופין מיד בתום מועד הפינוי שנקבע על ידי בית המשפט. בכל מצב – אין המשכיר רשאי לבצע פינוי דייר סרבן על דעת עצמו. חשוב לשמור על החוק וההליך המסודר על מנת לא להיתבע על ידי השוכר ולבצע את ההליך עם ליווי משפטי של עורך דין מיומן בטיפול בנושאים רגישים מעיין אלו. לאחר פינוי הדייר הסרבן מן הדירה יש להחליף את המנעולים.

פיצויים

כעת, בוצע פינוי הדייר ובשעה טובה הדירה חזרה לרשותכם, אך גיליתם כי אמנם הצלחתם בפינוי הדייר הסרבן אך הוא השאיר לכם מגוון הפתעות ונזקים – החל מנזקים בדירה, בתשתיות שלה, צנרת, נזקים אסתטיים וכלה באי תשלום שכר דירה, חשבונות וחובות על הנכס. במקרה זה הינכם יכולים להניע הליך נוסף לפיצויים על נזקים שנגרמו מן השוכר ללא צורך באישור נוסף מבית המשפט שדן בתביעה לפינוי המושכר.

חילוט בטחונות

במקרים של הפרת חוזה על ידי הדייר ,לצד ההליך המשפטי של תביעה לפינוי מושכר, בעל הנכס יהיה מעוניין מן הסתם בחילוט הביטחונות – אם זהו צ'ק ביטחון, שטר ערבות או ערבות בנקאית שנועדה להבטיח את התנהלותו התקינה של השוכר במושכר. אם אכן השוכר הפר את החוזה הפרה יסודית המאפשרת את מימוש הבטוחה שניתנה, בעל הנכס רשאי לממש את הבטוחה ובלבד שמעשה זה מגובה בחוזה השכירות. מימוש הביטחונות יכול להתבצע במקביל להליך המשפטי. אנחנו ממליצים בחום לא להחליט על דעת עצמכם לממש את הביטחונות! התייעצו עם עורך דין מומחה ובצעו את ההליך עם ליווי צמוד על מנת שלא תעשנה פעולות שנוגדות את החוזה ויסתבכו אתכם בצרות.

בעלי דירות להשכרה? בואו להתייעץ עם המומחים של דפרנט

דיפרנט היא הבית של בעלי הדירות להשכרה בישראל. אנחנו מגנים על שכר הדירה של לקוחותינו ומטפלים עבורם בדיוק במקרים כמו אלו, של דיירים שלא משלמים או לא מתפנים.

שאלות ותשובות - תביעה לפינוי מושכר

בעל דירה יכול להגיש תביעה לפינוי מושכר על מנת לקבל צו פינוי מושכר מבית המשפט, אך ורק כאשר השוכר הפר את הסכם השכירות עמו באופן יסודי. לרוב, מדובר בעילות כמו אי תשלום שכר דירה או שימוש לא חוקי בנכס המושכר. על המשכיר לגשת לבית משפט השלום לאחר התראת השוכר, יחד עם חוזה השכירות, תצהיר והמסמכים הנדרשים. מומלץ לעשות זאת בליווי עורך דין, ולוודא כי בכותרת המסמך רשום "תביעה לפינוי מושכר" על מנת שיחולו על התביעה התקנות החדשות.

תביעה לפינוי מושכר מגישים בבית המשפט השלום שבסמיכות לנכס המושכר. 

לא ניתן לפנות דייר ללא סיבה מוצדקת, כלומר ללא הפרה יסודית של חוזה השכירות. במקרים נוספים, דיירים המוגנים בדמי מפתח, דבר שאינו נפוץ יחסית כיום, דורשים הליך מורכב יותר לפינוי המושכר.

במידה והדייר לא משלם את שכר הדירה ומסרב להתפנות מרצונו מהנכס, ייתכן כי נכון יהיה לפנות להליך המשפטי, תביעה לפינוי מושכר. מומלץ להיעזר בייעוץ פרטני על מנת לקבל החלטה מושכלת בנושא ולשקול את ההשלכות השונות.

סיכום

אם הגעתם עד כאן אתם וודאי תשושים מלקרוא על התהליך, לא כל שכן לחשוב שאולי תעמדו אתם עצמכם בסיטואציה בה עליכם לפנות לתביעה לפינוי מושכר. מקוצר או רגיל, הליך לפינוי דייר סרבן או פינוי דייר ללא חוזה אף פעם לא פשוט ויכול לקחת זמן לא מבוטל ולא רק זמן – מלבד שכר הטרחה עבור עורך דין, הרי שבכל עת שפינוי הדייר הסרבן לא מתבצע, לא ניתן להשכיר את הנכס ואתם מפסידים עשרות אלפי שקלים ואף יותר!

למרבה המזל, אם אינכם מתמודדים עם הבעיה הזו כיום, או במידה והינכם מעוניינים להגן על עצמכם מכאן והלאה בהשכרות הבאות – יש לנו פתרון בשבילכם: דיפרנט. דיפרנט מציעה שירות מהפכני: הגנה על שכר הדירה. אל השירות מצטרפים משכירים, בעלי דירות להשכרה, בסמוך לחתימת החוזה עם הדיירים. דיפרנט בודקת את הדיירים ולוקחת עליהם אחריות מלאה – אם הם לא ישלמו את שכר הדירה, דיפרנט תשלם. ובמידה והם לא משלמים, לא מתפנים או מפרים את החוזה יסודית? דיפרנט תטפל על חשבונה ובעצמה בהליך הפינוי החוקי, ואתם? עם ראש שקט מכל ההליך המתיש הזה. אנחנו מחויבים לספק ביטחון אמיתי בהשכרה, ומלווים אתכם מ-א' ועד ת' בתהליך השכרת הנכס שלכם.

 

בעיות עם הדיירים? התייעצו חינם עם המומחים של דיפרנט ושמעו עוד על ההגנה על שכר הדירה

השאירו לנו פרטים וניצור איתכם קשר בשעות הקרובות:

* אני מסכימ/ה למדיניות הפרטיות ולתקנון האתר

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

שטר חוב – המדריך השלם

תוכן עניינים   מה זה שטר חוב? שטר חוב הוא מסמך משפטי חשוב בעולם הנדל"ן והשכרת דירות. הוא מהווה התחייבות כתובה של השוכר לשלם סכום

קרא עוד »

להשארת פנייה:

* אני מסכימ/ה למדיניות הפרטיות ולתקנון האתר

בואו נדבר!

אייקון טלפון

לבדיקת דיירים ומתעניינים חדשים

079-6079415
שעות פעילות:
ימים א'-ה', בין השעות: 09:00-20:00

אייקון שירות לקוחות

שירות לקוחות

079-6079438
שעות פעילות:
ימים א'-ה', בין השעות: 09:00-18:00

יום אהבה - צרור מפתחות לדירה

השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם:

* אני מסכימ/ה למדיניות הפרטיות ולתקנון האתר
צרור מפתחות לדירה יום האהבה

תודה! החוזה שלך זמין להורדה בלחיצה על הכפתור:

בעל/ת דירה,
אנחנו בדיפרנט נשמח לעמוד לרשותך לצורך בדיקת רקע לדיירים לפני החתימה על ההסכם ומתן שירות הגנה על שכר הדירה, שמגן עליך מפני מקרים נפוצים של צ'קים חוזרים, עזיבה מוקדמת של דיירים, סרבנות פינוי והפרות חוזה שונות.

במציאות בה 1 מכל 10 בעלי דירות מתמודדים עם בעיות מול הדיירים, כדאי לעשות את זה דיפרנט.

בעל/ת דירה? החוזה שלך כבר ירד, אבל....

מתחילת המלחמה, 1 מכל 10 בעלי דירות חווים בעיות מול הדיירים: אי תשלום שכר דירה, נזקים, מחלוקות ועוד.

אפשר לקבל וודאות להשכרה בטוחה:
דיפרנט מציעה בדיקת רקע כלכלית לדיירים בחינם, ליווי צמוד של יועץ השכרה בטוחה ושירותי הגנה על שכר הדירה.

לחצ/י על הכפתור הירוק ונשמח לעמוד לשירותך